Home /  Over ons  /  Aanbod /  Partners  /  Contact  /  Bestellen De wilde wijnstok Vitis vinifera is de wingerdsoort die druiven produceert. Deze  wingerd komt uit de Kaukasus. Door deze centrale ligging verspreidde de druif  zich snel. In Mesopotamië (het huidige Iran en Irak) zijn bij archeologische  opgravingen kruiken van 7000 jaar geleden aangetroffen met sporen van wijn. Wijn  werd daar verbouwd in het vruchtbare Tweestromenland (Mesopotamië) van de Tigris  en de Eufraat.   Door handel met de Levant (Libanon en Palestina) verspreidde de kennis van de  wijnbouw zich. Zodoende kwam deze kennis in het oude Egypte terecht. Al vanaf  3000 v.Chr. zijn er vele afbeeldingen en wijnsporen van Egyptische wijnbouw  nagelaten.  Circa 2000 jaar v.Chr. bereikte de druivenstok Griekenland. Op Kreta zijn  amforen en een wijnpers gevonden die dateren van 1500 jaar voor het begin van de  christelijke jaartelling. De kunst van het wijn maken heeft zich daarna vanuit  Griekenland verder verspreid naar Zuid-Italië, toentertijd ook wel Oenotria  (land van de wijn) genoemd. In Midden-Italië vanaf circa 1000 v.Chr. waren de  Etrusken actief in het maken van wijn. De Romeinen (Latijnen) namen later de  kennis over. Zij ontwikkelden en verspreidden het verder naar de rest van  Europa.  Amforen waren kruiken in aardewerk die gebruikt werden om graan of vloeistoffen  in te bewaren. Omdat een amfora te poreus was om wijn in te bewaren, werd er  hars aan de wijn toegevoegd. Aangezien hars de houdbaarheid van wijn kennelijk  verbeterde, bleven de Griekse wijnbouwers hars aan hun wijnen toevoegen; de  retsina was de bekendste Griekse wijn en deze wordt nog altijd gemaakt. Een  andere reden voor de toevoeging van hars die genoemd wordt, is dat mensen aan de  harssmaak gewend zouden zijn geraakt, en deze anders zouden missen.   De oude Grieken dronken hun wijn verdund met water, en gebruikten daarvoor een  drinkschaal. Vanaf 1980 werden moderne vinificatiemethoden in Griekenland  geïntroduceerd en appellations contrôlées ingevoerd.  Dionysos, god van de wijn